Firecrest
The tiny firecrest vies with the goldcrest for the title of the UK's smallest bird. Once just a visitor, the firecrest can now be found breeding in woodlands in the south of England.
Speckled wood butterfly - Vicky Nall
The tiny firecrest vies with the goldcrest for the title of the UK's smallest bird. Once just a visitor, the firecrest can now be found breeding in woodlands in the south of England.
The melodious song of the nightingale is the most likely sign of this bird being about. Shy and secretive, it sings from dense scrub and woodland, day and night.
A common and stocky bird of our rocky coasts, the rock pipit can nearly always be seen close to the sea. It is a bit smaller than a starling.
Darllenwch sut gwnaeth Y Môr a Ni, Ymddiriedolaeth Natur Gogledd Cymru a phartneriaid blymio i mewn i ddathliadau Ras Gyfnewid Baton y Brenin yn y cyfnod cyn Gemau'r Gymanwlad Glasgow 2026.…
Mae llawer o gariadon natur yn aros yn eiddgar am y gloÿnnod byw cyntaf bob blwyddyn, ond beth am y gwyfynod cyntaf?
Darganfyddwch y pryfed sy’n hedfan yn gynnar yn y gwanwyn.
I am a marketing and communications assistant for the Lincolnshire Wildlife Trust. My role involves managing the social media pages and website, and even taking a lead on marine comms for the…
The rose-red breast, large black cap and thick bill make the bullfinch easy to identify. A plump-looking bird of woodlands, hedgerows and orchards, it also frequents gardens.
Related to the massive albatross, the fulmar is a gull-like bird that nests on rocky cliff edges. Don't get too close, though - it spits a foul-smelling oil at intruders.
The house sparrow is a familiar, streaky brown bird of towns, parks and gardens. Males sport a grey cap and black bib, the size of which indicates their status.
The pied flycatcher is a summer visitor, migrating here from West Africa to breed. Look for this small, black-and-white bird in woodland, parks and gardens, mostly in the west of the UK.
An attractive, green-and-yellow bird, the siskin regularly visits birdtables and feeders in gardens. Look for the bright yellow barring on its black wings, and the black crown of the males.