Fieldfare
Often spotted in large flocks, the fieldfare is an attractive thrush. It is a winter visitor, enjoying the feast of seasonal berries the UK's hedgerows, woodlands and parks have to offer.
Speckled wood butterfly - Vicky Nall
Often spotted in large flocks, the fieldfare is an attractive thrush. It is a winter visitor, enjoying the feast of seasonal berries the UK's hedgerows, woodlands and parks have to offer.
The ptarmigan is a master of disguise - matching its Highland surroundings perfectly by turning snow-white in winter and rock-grey in summer. It is confined to the mountains of Scotland, so is…
Water butts lower the risks of local flooding and will reduce water bills by conserving the water you already have. They're great for watering the garden, refilling the pond - or even washing…
Guillemots really know how to live life on the edge – quite literally! They nest tightly packed on steep ledges and cliffs around the coast. This may sound like a strange nesting spot, but it…
Our largest shieldbug, the red-and-green hawthorn shieldbug can be seen in gardens, parks and woodlands, feeding on hawthorn, rowan and whitebeam. The adults hibernate over winter.
Living up to its name, the shoveler has a large and distinctive shovel-like bill which it uses to feed at the surface of the water. It breeds in small numbers in the UK, but is widespread in…
Wild privet is a shrub of hedgerows, woodlands and scrub, but is also a popular garden-hedge plant. It has white flowers in summer and matt-black berries in winter that are very poisonous.
We began the month with our Have-a-go sessions, each of them very well supported by our building band of Shoresearchers. Thank you, all. The month ended with the three group surveys and a training…
Our largest bat, the noctule roosts in trees and can be seen flying over the canopy in search of insect-prey, such as cockchafers. Like other bats, it hibernates over winter.
When spotting the pintail in winter, look out for the fabulous, long tail feathers that characterise it. This dabbling duck feeds at the water's surface, rather than diving for food.
The once-common pochard is now under threat because its populations are declining rapidly. The UK is an important winter destination for the pochard, with 48,000 birds visiting our wetlands and…
The redwing is a winter visitor, enjoying the feast of seasonal berries the UK's hedgerows, gardens and parks have to offer. Look out for the distinctive orangey-red patches under its wings…